Olen Kyösti Ylikulju, eduskuntavaaliehdokas Jyväskylästä. Olen Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:n jäsen, ja ehdolla vihreiden listalla Keski-Suomessa.
Työskentelen festivaalijohtajana Jyväskylän Kesä -festivaalilla, ja asun Viitaniemen puutarhakaupunginosassa.
Kuinka tähän tultiin
Synnyin keväällä 1980 toisena lapsena oululaiseen perheeseen, jonka vanhempien juuret olivat syvällä maaseudulla. Sekä äitini että isäni olivat muuttaneet kaupunkiin sukutiloilta, joiden maatöissä olen ollut mukana vauvasta asti. Herkistyn yhä viljapellon ja navetan tuoksuista, koska sellainen on ihmisen muisti. Perintöpeltomme on nykyisin vuokrattu isolle toimijalle, ja me olemme vaihtaneet arkikenkämme kumppareista lenkkareihin. Mutta olen minä sentään vielä pienimuotoinen metsänomistaja.
Kaupungissa äitini työskenteli erikoissairaanhoitajana keskussairaalassa ja isäni kustannuslaskennan esimiehenä Rautaruukilla. Äitini kautta olen todistanut sairaanhoitajien työn vaativuutta ja epäkohtia aina lapsuudesta lähtien: kriisitilanne ei todellakaan ole uusi tai tyhjästä ilmestynyt. Isäni taas joutui todella rajuun epävarmuuden kierteeseen 1990-luvun laman iskiessä teollisuuteemme. Hänen sydämensä petti kaiken sen paineen alla ollessani 12-vuotias, ja meistä tuli yksinhuoltajaperhe, jolle ei riittänyt resursseja terapiaan tai kriisiapuun. Näihin aikoihin päätin, että minä tulen tekemään vain sellaista työtä, jota rakastan, ja jossa henki kulkee vapaasti. Se on muuten ihmiselle iso haaste.
Opinnot ja työt
Minusta piti tulla säveltäjä – ja tulikin. Teini-ikäisenä aloitin elektronisen musiikin säveltämisen, ja paljon muuta en vapaa-ajallani tehnytkään parikymppiseksi asti. Olin aivan varma, että minusta tulee suuri suomalainen taiteilijatarina, mutta realismi iski Sibelius Akatemian pääsykokeiden loppuvaiheessa, kun tajusin miten kilpailtu se maailma on. Hieman lannistuneena hain Oulun yliopistoon opiskelemaan tietojenkäsittelytiedettä, joka oli minulle niin sanottu helppo, mutta hengetön valinta. Vuonna 2004 päätin jälleen seurata sydäntäni tänne Jyväskylään, jossa aloitin taidekasvatuksen opinnot yliopistolla. Rakastan Jyväskylän yliopistoa ja näitä opintovuosiani, jotka ovat tehneet minusta aika viisaan.
Jyväskylässä olin vuosikausia silppu- ja sekatyöläinen. Olen toiminut muun muassa vapaana toimittajana, tietojärjestelmien kehittäjänä ja ylläpitäjänä sekä koodaajana ja graafisena suunnittelijana. Kävin yhdessä vaiheessa jopa rakentamassa radiokanavan ja studion Fuengirolan suomalaisyhteisölle Espanjaan. Radio on minulle rakas media, ja perustamani yhteisöradio Radio Hear täyttää ensi helmikuussa jo 20 vuotta – ollen Suomen pitkäikäisin nettiradio. Olen ylläpitänyt radion Linux-palvelinta alusta asti, ja useimmat käyttämämme tekniikat ovat minun rakentamiani – tunnen erittäin hyvin teknologiaa, joka meitä hyvin pitkälti ohjaa ja yhä useammin myös uhkaa.
Kaikenlaisten pätkätöiden jatkoksi päädyin lopulta päivätöihin tapahtumajärjestäjäksi. Tapahtumajärjestäminen on upeaa työtä, jossa voi hyödyntää kaikkea osaamista, mitä ikinä on kertynyt. Yläkaupungin Yön toiminnanjohtajana aloitin vuonna 2013, ja Jyväskylän Kesän johtotehtäviin siirryin vuoden 2017 aikana. Samoihin aikoihin aloitin myös Jyväskylän kulttuuritalon tukiyhdistyksen puheenjohtajana. Tehtävä huipentui Kulttuuritalo Villa Rana avaamiseen Seminaarinmäellä kesällä 2021.
Rakastan työskentelyä taide- ja kulttuurialalla, mutta usein kauhistelen, kuinka pieninä palasina monen leipä on.
Ehdokas Ylikulju
Vihreiden toimintaan liityin vuonna 2003, kun perustimme Oulussa ystävieni kanssa Oulun Vihreät Nuoret ry:n. Jyväskylässä olen toiminut muun muassa nuorisolautakunnan jäsenenä, kun kaupunkiin suunniteltiin uutta Veturitallien nuorisotilaa. Ylioppilaskunnassa olin ennätykselliset 4 kautta Jyvionin (alunperin Grönioni) edustajistoryhmän jäsenenä ylioppilaskunnassa sekä opiskelijajäsenenä yliopistokollegiossa. Toimin pitkään myös ylioppilaslehti Jylkkärin johtokunnan puheenjohtajana, ja olin haastattelemassa useita päätoimittajia tehtäviinsä.
Minulle vaikuttaminen ja poliittinen aktiivisuus on luontaista toimintaa. Kutsun itseäni radioaktivistiksi, koska suuren osan vaikuttamistyöstä olen tehnyt radioimalla ja toimittamalla Radio Hearilla tapahtumia, mielenosoituksia, keskusteluja. Olenpa ollut aloittamassa myös sekä kaupunginvaltuuston kokousten että ylioppilaskunnan edustajiston kokousten suorat lähetykset. Saavutettava tiedonkulku ja osallistumisen mahdollisuuksien parantaminen ovat demokratian kulmakiviä.
Olen tottunut neuvottelemaan ja johtamaan, mutta myös kuuntelemaan ja antamaan ääntä myös hiljaisille. Osaan sanoa tarvittaessa ”en tiedä” sekä vaihtaa käsityksiäni parempiin. Minulle poliittinen toiminta lähtee ajatuksesta, jossa ehdolle tulee asettua, mikäli kokee olevansa kyvykkäämpi kuin jotkut muut vaihtoehdot.
Minä tiedän, että minulla on paljon annettavaa ja lukuisia usein varjoon jääviä ihmisiä edustettavana. Tule mukaan tuottamaan kanssani maailmaan lisää ääntä, lisää valoa ja lisää mahdollisuuksia elämään.